Van Engineer to Order naar Configure to Order: een stappenplan voor de maakindustrie

Configure to Order

Engineer to Order en Configure to Order: de definities

Engineer-to-order (ETO) is het orderproces waarbij bedrijven pér klantorder het product ontwerpen, engineeren én produceren. Bij het binnenkomen van een order zijn technische vereisten niet bekend, aangezien verkopers niet de volledige kennis hebben die benodigd is voor het engineeringsproces. Wat leidt tot een complex verkoopproces en lange doorlooptijden.

CTO staat voor ‘Configure-to-order’. Makkelijker gezegd betekent dit ‘configureren op bestelling’. CTO richt zich op orders samenstellen uit bestaande bouwstenen. Vooraf worden producten modulair opgebouwd. En binnen deze vaste modules kunnen een oneindige hoeveelheid klantspecifieke samenstellingen worden opgebouwd, foutloos. Wat resulteert in rust en voorspelbaarheid.

Configure to Order: een stappenplan voor maakbedrijven
Configure to order

Configure to Order: de toekomst van de maakindustrie

Bij veel maakbedrijven die maatwerk leveren, is het niet meer dan normaal om voor elke order een nieuw ontwerp te maken (ook wel ETO).  Zoals gezegd een tijdrovende klus die veel druk legt op de engineeringsafdeling.

Het voorbereidend proces duurt hierdoor (te) lang en kan het weken, zo niet maanden duren voor de engineeringsafdeling het product gereed heeft. Daarbij komt dat het opnieuw ontwikkelen telkens weer een investering vraagt. Eindklanten hebben hier tegenwoordig geen tijd, geduld en budget meer voor. Ze worden steeds kritischer en veeleisender. Kortere levertijden, unieke specificaties en scherpe prijzen zijn daarom zaken waar producenten steeds meer rekening mee moeten houden. Om bovenstaande uitdagingen aan te vliegen, stappen steeds meer maakbedrijven (gedeeltelijk) over op Configure to Order (CTO). Maar wat is Configure to Order eigenlijk? En welke voordelen brengt deze manier van werken met zich mee?

In samenwerking met onze partner Elfsquad schreven wij een whitepaper met daarin een stappenplan hoe maakbedrijven over kunnen stappen op een CTO-gedreven proces.

Is jouw maakbedrijf klaar voor de overstap naar Configure to Order?

Download dan onze whitepaper en ontdek het stappenplan voor de overstap op een Configure to Order gedreven proces!

Configure to Order